Diş tedavisinin önemli bölümlerinden biri olan diş implantı, temel olarak çekilen ya da başka bir nedenden ötürü kaybedilen dişlerin yerine yapay bir kök koyarak üzerine protez diş inşa edilmesine dayanır. İmplant, aslında vücudumuza sonradan yerleştirilen tüm parçalara verilen genel bir isimdir. Diş implantı da diş kökünün yerini tutması amacıyla çene kemiğine yerleştirilen maddedir. Diş implantları genellikle titanyum ve alaşımlardan imal edilirler ve kök veya vida formunda olurlar. Diş implantı tedavisi, çene gelişimini tamamlamış ve herhangi bir sağlık engeli bulunmayan tüm bireylerde uygulanabilmektedir.
Çekilmiş ya da kaybedilmiş dişlerin yerinin doldurulmasına dayanan implant diş tedavisi, eksik dişleri bulunan hastaya sağlıklı ve kaliteli bir hayat sağlar. Diş implantı tedavisi tek diş eksikliklerinde ve birden fazla diş eksikliklerinde olduğu gibi, tüm dişlerin eksik olduğu durumlarda da uygulanabilmektedir. Eksik dişler estetik olarak kötü bir görüntü oluşturmakta ve çoğu zaman hastaların özgüvenlerini etkilemektedir. Eksik dişler görünmeyen bölgelerde olsa dahi ağızda eksik diş olması, mevcut dişlerin yer değiştirmesine neden olarak aralarında açılmalar ya da farklı form bozuklukları olmasına neden olabilmektedir. İmplant tedavisi ile bu tür komplikasyonların önü alınmış ve ağız ve diş sağlığınız korunmuş olunur.
Dental implant tedavisindeki süreçleri sıralayacak olursak, ilk önce hastanın diş implantı için uygun olup olmadığının anlaşıldığı muayene yapılır. Röntgen, bu süreçte çene kemiğinin implant tedavisine uygun olup olmadığını gösteren en önemli araçtır. Ardından operasyon ile implant çene kemiğine yerleştirilir. Yapay köklerin yerleşimi esnasında lokal anestezi uygulanır. Dolayısıyla hasta, operasyon esnasında bir acı duymaz. Çene kemiğinin ve yumuşak dokuların izin verdiği hallerde dikişsiz implant yerleştirilmesi de mümkündür. Operasyondan sonra ağrı ve şiş kontrolu sağlamak, iyileşmeyi hızlandırmak amacıyla bölgeye laser tatbik edilir, sonrasında da soğuk kompres uygulanırsa hastanın rahatsızlığı minimuma indirilebilir. Birkaç gün içerisinde hasta normal yaşantısına döner. İmplantların kemikle kaynaşma süresi ortalama olarak 3 ay sürer. Bu zaman zarfında iş görmesi için geçici bir protez yapılarak hastanın konforu sağlanır. Tedavi, ölçü alınma ile devam eder ve protez dişin yerleşimi ile tamamlanmış olur.
Ankara’da implant tedavisi tedavisi birçok merkezde yapılmaktadır. İmplant diş tedavisi hasanın günlük hayatını ve yeme fonksiyonlarını etkilemeyen bir süreçtir. Tedavinin boyunca ve tamamlanmasının ardından hasta ağız hijyenine maksimum düzeyde dikkat etmeli, dişhekiminin tavsiyelerini uygulamalı, protez dişi ara yüz fırçası kullanarak temizlemeli ve kontrollerini aksatmamalıdır.