Estetik diş tedavisi dahilinde ilk olarak hastanın ideal gülüş tasarımı oluşturulur. Bu amaçla çekilen panoramik ve diş röntgen filmlerinden,çalışma modellerinden,ağız içi ve dışı dijital fotoğraflardan yararlanılır.Bilgisayar ortamında özel programlarla mevcut problemlerin kaynağı tespit edilerek alternatif yöntemlerle bunların nasıl giderilebileceği sanal ortamda oluşturularak herhangi bir müdahale yapılmadan sonuçta ortaya çıkacak yeni görüntüyü hastanın bizzat görmesi ve onaylaması sağlanır. Gülüş tasarımı konusunda hastayla mutabık kalındıktan sonra, bu tasarımı mümkün kılmak için gerekli olan operasyon ve restorasyonlar sırayla uygulanır. Ağızdaki çapraşık, asimetrik, eksik, koyu renkli yahut lekeli dişlerin, diş etlerinin çok veya az görünmesi gibi sorunların tedavi edildiği estetik diş hekimliğinde hastanın ideal diş ve dişeti görünümünü yakalamasının yanı sıra kendisi için en doğru oranlardaki diş boyutlarına kavuşması da sağlanır.
Estetik diş tedavisi dahilinde aşağıdaki işlemler yapılabilmektedir.
Diş beyazlatma: Sigara kullanımı ya da farklı dış etmenler sebebiyle dişlerin rengindeki değişimler, ekstörnal yani harici diş beyazlatma yöntemleriyle tedavi edilebilmektedir. Dişlerde travma benzeri nedenler nedeniyle oluşan kararmalar ise intörnal yani içeriden beyazlatma adı verilen yöntemle tedavi edilmektedir. Bu yöntemle dişin kanal tedavisi yapılır ve kanallara içeriden beyazlatma ajanı verilir.
Kompozit dolgu: Dişlerin arasındaki boşlukların yahut dişteki çürük ya da lekeli bölgelerin diş rengiyle uyumlu kompozit dolgu ile doldurularak gerçekleştirilen tedavi. Ölçü almadan, tek seansta gerçekleştirilebilir.
Ortodontik tedavi: Estetik diş hekimliğinde hastanın durumuna göre ortodonti ve prostodonti tedavilerinden biri ya da ikisi birden kullanılabilmektedir. Ortodonti, dişlerdeki form bozukluklarının teşhisi ve tedavisine dayanır. Ortodontik tedavide aparey ya da diş teli gibi uygulamalar kullanılabilmektedir. Sanılanın aksine, diş teli tedavisi yetişkinlere de uygulanabilen bir tedavidir. yetişkin bireyler braketlerin ve telin görüntüsü yüzünden eskiden bu tedaviyi pek tercih etmezdi ancak günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte nerdeyse hiç beli olmayan braket ve tel kullanımlarıyla görsel açıdan da hiçbir sıkıntı yaratmayacak diş teli uygulamaları yapılabilmektedir. Ayrıca, tel ya da braket kullanmadan, tamamen şeffaf plaklar ile de ortodontik tedavi gerçekleştirilebilmektedir.
Prostodontik tedavi: Prostodontik, çekişmiş ya da herhangi bir nedenden ötürü kaybedilmiş dişlerin yerine uygun implant ya da protezin getirilmesine dayalı tedavi alanıdır. Böylece eksik dişler tamamlanarak daha estetik bir diş yapısı sağlanır.
Gingivoplastik tedavi: Dişeti şekillendirme olarak da bilinen bu uzmanlık alanına diş etlerinin ideal oranından daha az ya da daha çok görünür olması durumunda başvurulur. Minör cerrahi operasyonlar ile uygulanan bu tedavi yönteminde anestezi altında dişeti konturu yeniden şekillendirilir ve hastanın ideal diş – dişeti oranına kavuşması sağlanır.